Середа, 24 Квітня, 2024

Туристичний маршрут історичними місцями Кривого Рогу

Кривий Ріг дуже цікаве та різнопланове місто. На його вулицях дивовижно поєднуються історичні шедеври архітектури, а також величні індустріальні об’єкти. Варто лише повернути за ріг центральних вулиць та проспектів, щоб побачити як жило та розвивалось це місто останні дві сотні років. Пропонуємо вам один з туристичних маршрутів, який допоможе поринути в історію  та відчути справжній дух металургійного міста. Далі на kryvyi-rih-future.

Головний козак Кривого Рогу

1

Сміливий та завзятий український козак з конем, який споглядає на місце з’єднання річок Інгулець та Саксагань – головний символ міста, який відлили з бронзи та встановили на величезній брилі залізної руди. Нині ця велична скульптура знаходиться неподалік міської ради. Його урочисто відкрили на День міста у 2011 році. 

До цього форма козака Рога, авторства Олександра Васякіна, більше 10 років чекала свого часу у підвалі, а згодом у художній школі. Виною всьому стала відсутність фінансування. Ідея увіковічнити в бронзі головні символи міста виникла ще на початку дев’яностих років. Тоді планувалось зробити одразу дві скульптури. Одна з них “Козак Ріг”, а інша мала символізувати міські річки. Їх хотіли встановити з різних боків від одного з найромантичніших місць міста – Човникової станції. 

Криворізьку статую відливали з бронзи у приватній майстерні Олега Пінчука. Фінансування на її створення знайшов Юрій Вілкул, який залучив до реалізації проекту меценатів. 

Парк імені Федора Мершавцева

2

Головною принадою Кривого Рогу, беззаперечно, є пам’ятка садово-паркового мистецтва, що знаходиться на перетині річок Інгул та Саксагань. Парк заснував військовий дворянин Федір Мершавцев ще наприкінці ХІХ століття. За свого життя він встиг взяти участь у двох навколосвітніх подорожах та почати будівництво масштабного проекту, яким насолоджуються всі наступні покоління. 

3

Фонтан, Човнова станція, дитячі каруселі та фантастичне рослинне оформлення роблять парк одним з найулюбленіших місць відпочинку та фотосесій криворіжців та гостей міста. Саме тут можна відчути справжню душу Кривого Рогу – індустріальне місто стає дуже ніжним та налаштовує лише на позитивний лад. Не всі знають, що на території досі ростуть дерева, висаджені його засновником. 

4

Червоний міст 

На території ландшафтного заповідника у Тернівському районі можна побачити залишки залізничного мосту, який було зруйновано після Другої світової війни. Його побудували ще в далекому 1898 році. Червоним міст з’єднував центр міста з Калачевським рудником. Сьогодні місцеві мешканці та гості приходять поглянути на червоні опори, що височіють в балці. На деяких з них можна  навіть розгледіти клеймо робітників, які виконували роботи. Деякі екстремали навіть зважують на ту, щоб стрибнути з понад 100-річних опор у прірву. Їх середня висота сягає 30 метрів, що приблизно, як висота дев’ятиповерхівки. Крім екстриму криворіжці можуть знайти у балці унікальні рослини з Червоної книги, а також вапняних “сталактитів”. 

5

 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.