Середа, 24 Квітня, 2024

Краса поза часом: найбільші архітектурні пам’ятки Кривого Рогу

Кривий Ріг надзвичайне місто. Прогулюючись його вуличками, легко натрапити на справжній архітектурний шедевр, що віддзеркалює історичне минуле міста. Криворіжці можуть пишатися одним з найгарніших вокзалів в Україні, справжнім символом міста – Човновою станцією у міському парку імені Федора Мершавцева, а також Театром драми і комедії. Далі на kryvyi-rih-future.

Залізничні ворота Кривого Рогу

1

Будівля головної залізничної станції Кривого Рогу була побудована ще в далекому 1884 році та носила однойменну назву Довгинцеве на честь її засновника генерала Долгінцева. Імператор Олександр І виділив йому криворізькі землі як учаснику французько-російської війни 1812 року.  На початку ХХ століття на території залізничної станції почала діяти школа для дітей майстрів та робітників залізниці. Суттєву реконструкцію вокзалу було проведено в 1912 році, проте, електрика тут з’явилася лише за майже півстоліття у 1959 році. Сучасну назву вокзал отримав у 1979 році. Варто зазначити, що станція “Кривий Ріг – Головна” є не лише важливою транспортною артерією, але і справжньою пам’яткою архітектури та історії. Криворіжці дуже люблять свій гарний вокзал. Солідний вік будівлі у 150 років лише додає їй шарму та вишуканості. Місцеві мешканці порівнюють вокзал з середньовічним казковим замком, особливо, коли навколо розквітають кущі троянд.

Човнова станція – ідеальне місце для побачень та зізнань у коханні

2

На місці злиття двох річок Інгулець та Саксагань у Кривому Розі нині розташоване найромантичніше місце індустріального міста – Човнова станція. Її просто обожнюють закохані пари, адже природа та архітектура надихають на високі почуття. Історики досі сперечаються, коли саме було збудовано головну принаду міста. Припускають, що архітектором Човнової станції був Суманєєв, а скульптором Леонід Пержу. Для відвідувачів її відкрив на початку ХХ століття засновник парку Федір Маршевцев. І сьогодні тут можна взяти в оренду човен та насолодитися річковою прогулянкою. Їх полюбляють молодята, які за цей час повісили безліч замків на мосту, що веде до станції. Нині комплекс споруд Човнової станції внесено до переліку пам’яток архітектури місцевого значення. 

Все життя – театр, а люди в ньому – актори

3

Справжнім культурним осередком Кривого Рогу є Міський театр драми та музичної комедії імені Тараса Шевченка. Двері театру вперше відчинилися для глядачів у 1934 році, хоча театр “Кривбас” було створено трьома роками раніше. Часи Другої світової війни видались тяжкими для працівників культури. Театр евакуювали до Красноярського краю, де він представив загалу близько 30 постановок, а після його розформували. В 1949 році театру присвоїли ім’я Тараса Шевченка. Окупаційні війська знищили стару будівлю, тож у 1949-54 роках його почали будувати заново. Сьогодні актори Криворізького театру активно гастролюють Україною та приймають участь у міжнародних фестивалях. Театральна справа не лише не загинула, а стала більш міцною та професійною. 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.