Середа, 24 Квітня, 2024

У пошуках туалету: у Кривому Розі мешканці вимагають встановлення громадських вбиралень

У Кривому Розі безліч банків, торгівельних центрів магазинів, усіх їх важко перерахувати, а от громадських модульних вбиралень на усе 700-тисячне місто «довжиною в життя» всього вісім. Більшість із них не пристосовані для людей з інвалідністю. На цьому наголошує голова громадської організації «Рух без меж» Юрій Понькін. Далі на kryvyi-rih-future.

Він зауважує, що доступ до туалетів – один з індикаторів рівня комфорту у місті, його пристосованості до потреб мешканців. Окрім того, самих лише туалетів недостатньо. Потрібно, щоб ці приміщення були безбар’єрним простором з доступом до чистої води та повивальних столиків.

«Наявність доступних громадських туалетів – це питання цивілізаційного вибору, а їх комфорт та зручність свідчать про повагу до людської гідності. Адже альтернатива публічному туалету – підворіття чи темний закуток, або вмовляння офіціанта впустити вас до закладу. Наразі криворіжці, гості, зокрема й представники маломобільних груп, не мають можливості реалізувати базові людські потреби в громадських місцях», – вважає Юрій Понькін.

Він відзначає, що зараз в Кривому Розі є тільки 8 модульних туалетів (ще 2 встановлять цього року) придатних для відвідування особами на кріслах колісних і кілька вбиралень радянських часів.

«Відповідно до санітарної норми, у місті мають працювати щонайменше дві вбиральні на квадратний кілометр. Згідно ДБН Б.2.2-5:2011 «Благоустрій територій» п.9.3 не менше одного санітарного приладу на 1000 чоловік населення. Також існують ДБН В.2.3-5:2018 «Вулиці та дороги населених пунктів» де передбачено можливість проектування модернізованих комфортних зупинок громадського транспорту з електронними табло, таблицями та схемою руху, а також громадськими вбиральнями. Розвинені країни та міста мають власні концепції розвитку мережі вбиралень, базовані на дослідженнях потреб містян. Забезпечення гідних і комфортних умов життя — одне з найважливіших завдань сучасного міста», – повідомляє Юрій Понькін.

Петиція

Тому активіст зареєстрував на порталі «Розумне місто. Кривий Ріг» петицію з вимогою закупити і встановити в місті 100 громадських вбиралень, погодивши план та місце їх встановлення з мешканцями міста, передбачити у вбиральнях умови для відвідування маломобільними групами населення, позначити всі наявні вбиральні на інтерактивних мапах.

Збір підписів під петицією розпочато. Якщо вона набере необхідну кількість голосів, її винесуть на розгляд сесії міської ради.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.