П’ятниця, 29 Березня, 2024

Кривий Ріг: хто та як будував найдовше місто України

Україна прекрасна та незрівнянна. Кожне її місто, як перлина, яка прикрашає карту Європи. Однією з них, безперечно, є Кривий Ріг. Місто з багатою історією, було засновано 245 років тому на перетині річок Інгулець та Саксагань. Сьогодні Кривий Ріг знають, як одне з найдовших міст Європи, важливий економічний та культурний центр України. Його загальна протяжність 66,1 кілометри, а якщо враховувати довжину дороги з одного кінця міста в інший – понад 126 кілометрів. Звичайно, не можна не згадати, що саме Кривий Ріг – батьківщина президента України Володимира Зеленського. Далі на kryvyi-rih-future.

Звідки бере витоки історія Кривого Рогу: перші поселення та будівництво першої церкви

1

В історичних джерелах Кривий Ріг вперше згадується як козацький зимівник Веселі Терни ще в далекому 1736 році. Спеціалісти вважають, що саме з цієї дати можна брати відлік історії заснування та розвитку міста. За легендами саме тут відпочивав легендарний гетьман Богдан Хмельницький, після перемоги свого війська у битві під Жовтими Водами. Козацький зимівник стояв у балці, яка поросла тереном, тож звідси походить і його назва

2

Першу церкву на честь Миколая Чудотворця на території сучасного міста возвели в 1761 році. Храм був дерев’яним, тож невдовзі його знищили під-час російсько-турецької війни. Зауважимо, що раніше церкви будували у поселеннях, де було мінімум сто дворів. Вже за сто років церкву вирішили звести заново, але вже не з дерева, а з білого вапняка. Тут же знаходились мощі священнослужителів. Віднайти руїни стародавнього храму вдалося у 2016 році, причому зовсім випадково. Церкву знайшли прямісінько під монументом пам’ятника Леніну у Центрально-Міському районі. Археологи знайшли лише старовинну підлогу та монети. Виявилось, що монети – срібні гривні, датуються 1726 роком, тож Кривий ріг може бути набагато старшим, ніж вважають історики. Будівля церкви не збереглась до нашого часу, тому ще у 80-х роках її по цеглинам до фундаменту розібрали більшовики. 

Коротка історія від дати заснування Кривого Рогу до наших днів

Враховуючи офіційні дані, Кривий Ріг було засновано у 1775 році. Саме тоді на цих землях відкрили першу поштову станцію. В документах датованих 1781 роком вказано, що станція знаходилась в півтора верстах від поселення Кривий Ріг. 

3

У ХІХ столітті Кривий Ріг почав стрімко розвиватися. У 1860 році місто увійшло до складу Херсонської губернії. Тоді його населяли переважно євреї. Вже в 1881 році у Кривому Розі за ініціативи Олександра Поля почали добувати залізну руду. Місто поступово почало урбанізуватися, більшість населення були приїжджі з Київської, Курської та Орловської губерній. 

Вже в 1919 році Кривий Ріг став повітовим містом та частиною Катеринославської губернії. Під час громадянської війни місто  стало центром анархіського руху на чолі з Нестором Махно. Проте, вже в Другу світову війну радянська армія здала Кривий Ріг без бою німецьким військам. Місцевих мешканців та обладнання з заводів і фабрик вивезли до Нижнього Тагілу. Місто було зруйновано майже вщент. Проте, по завершенню війни Кривий Ріг відбудували та вдихнули йому нове життя, перетворивши на промисловий та транспортний центр області. 

4

Кінець ХХ століття закріпив за містом звання бандитського. Спочатку, у 1963 році у Кривому Розі відбулися масові заворушення, в яких приймало участь близько 6 тисяч людей. Багатьох з них потім було засуджено. Причиною заворушень стало зіткнення військових та правоохоронців. У 80-90 роках в Кривому Розі відбувались одні з найбільших зіткнень злочинних угрупувань молоді. Ситуацію вдалось врегулювати і сьогодні Кривий Ріг абсолютно мирне та спокійне місто. 

5

 

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.