Вівторок, 24 Травня, 2022

Як виростити великий урожай картоплі

Картопля – це популярний овоч, який відноситься до сімейства пасльонові. Вирощується в багатьох країнах для вживання бульб, що використовуються в їжу окремо або у різноманітних стравах.

Харчові підприємства обробляють бульби у різний спосіб. Це сушіння овочів, консервація, виробництво чіпсів. Також овоч активно використовують як корм для сільськогосподарських тварин. Важливу значимість має картопля для спиртової та крохмалопатокової промисловості. Загалом це універсальний овоч, який можна вирощувати практично скрізь і застосовувати у багатьох виробничих сферах.

Картопля налічує 10 різновидів та близько 50 тисяч сортів, що відрізняються за врожайністю, терміном дозрівання, стійкістю до хвороб та іншими особливостями. Сорту прийнято поділяти за довжиною періоду вегетації:

  • пізні – понад 140 діб,
  • середньопізні-125-140,
  • середні-115-125,
  • середньоранні-110-115,
  • рання-80-90 діб.

У сучасних сортів картоплі врожайність становить 4-6 кг з 1 м. Проте врожайність залежить не тільки від сорту, а й від погоди, клімату, якості обробітку ґрунту, його механічного складу, застосування добрив, здоров’я бульб, своєчасного проведення профілактики проти шкідників. Можна замовити насіння картоплі поштою https://agro-market.net/ua/catalog/cat/45/, тому вдається вибрати тільки найкращі сорти.

Вирощування картоплі

У затіненому місці рослини витягуються та утворюють дуже дрібні бульби. Висаджують картоплю навесні, але готують ділянку восени, скопавши на глибину 25 см і вносячи на 1 м по 3-4 кг гною. За відсутності гною використовують мінеральні добрива: на 1 м-39 г сульфату амонію, 48 г суперфосфату, 26 г аміачної селітри.

7-7.jpg

Готувати до посадки бульби треба починати з осені. Після придбання або збирання бульб, призначених для посадки, бажано їх озеленити, укладаючи в один шар у затіненому місці і періодично перевертаючи протягом 8-15 днів. Озеленення дозволяє утворювати бульби соланін, що надає їм імунітет до гнильних бактерій. До посадки практикується пророщування бульб, тому що вони втрачають багато води при зберіганні – це сприяє кращому проросту та підвищенню врожайності. Для пророщування за 30-45 днів до посадки бульби тримають у світлому місці, забезпечуючи температуру першого тижня +18…20°C, а надалі +11…15°C.

Latest Posts